Konyhai kiegészítők

Műanyag vágódeszkák: jellemzők és választás

Műanyag vágódeszkák: jellemzők és választás

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők
 2. Előnyök és hátrányok
 3. modell
 4. Kiválasztási kritériumok
 5. Az ellátás finomságai

A konyhai vágódeszka egy olyan dolog, ami mindig jó háztartásban van. Különböző termékek vágására, hús vágására, halakra tervezték. Néha vágódeszkákat használnak a főtt ételek kiszolgálására. Korábban a háziasszonyok arzenáljában a faipari termékek uralkodtak, de ma már sokkal szélesebb az anyagválasztás. Eladáskor fa, üveg és műanyag modellek találhatók.

Tartsuk a legfrissebb verziót, és nézzük meg, milyen előnyei és hátrányai vannak a műanyag konyhai tábláknak, valamint hogy hogyan kell gondoskodni róluk az esztétika fenntartása és élettartamuk meghosszabbítása érdekében.

Jellemzők

Minőségi műanyag lapok a konyhában polipropilénből vagy polietilénből készülnek. Ez a két típusú műanyag nem veszélyes az emberi egészségre. Amikor ételekkel érintkeznek, nem adnak nekik ártalmas mérgező anyagokat.

Egyes gyártók speciális baktériumellenes bevonattal rendelkeznek. Ez a "héj" növeli a termék higiéniáját és meghosszabbítja élettartamát.

Előnyök és hátrányok

A műanyag lapok bármilyen modellje bizonyos előnyökkel bír:

 • az erős szagok felszívódásának ellenállása;
 • akadályozza a káros mikroorganizmusok fejlődését;
 • kis súly;
 • esztétika - különböző modellek különböző színváltozatokban kaphatók;
 • könnyű kezelhetőség - mossa le a terméket bármilyen mosószerrel, esetleg mosogatógéppel;
 • tartósság és megbízhatóság (a kiváló minőségű műanyagból készült termékek esetében);
 • elfogadható áron.

Vannak aprító műanyag lapok és néhány hiba. Például, ha a termék alacsony minőségű műanyagból készült, felületének karcolódhat a késsel való érintkezéskor. Ilyen károsodás következtében az objektum idővel elveszíti a higiéniai tulajdonságait - elkezdi „idegen” az idegen szagokat, és az egészségre veszélyes mikroorganizmusok szaporodnak a felületén. Olcsó műanyag termékek nem nevezhetők gyakorlati és tartósnak.

További hátránya a magas hőmérsékletek "félelme".. Ez az olcsó és drága modellekre vonatkozik. A forró edényeket nem szabad műanyag tárgyra helyezni, különben elveszíti vonzó megjelenését.

modell

A boltok műanyag vágódeszkák széles választékát kínálják. A különböző modellek alakja, mérete, színe, tervezési jellemzői különböznek. Eladáskor a következő formájú termékek találhatók:

 • négyzet alakú;
 • téglalap alakú;
 • kerek;
 • ovális.

A színes modellek fényes és lédús árnyalatúak. Ezek lehetnek monofonikusak és különböző képekkel: gyümölcsök, bogyók, tájak, virágok, képek különböző konyhai tulajdonságokkal. Kis méretű termékeket vagy vastag műanyagból készült nagy táblákat vehet fel. Az utóbbiak képesek ellenállni a súlyos mechanikai terheléseknek, de még mindig lehetetlen a húst vágni vagy apróra vágni.

A gyártók olyan lapokat készítenek, amelyek a fogantyúval vagy anélkül vágják a termékeket. A tartóval rendelkező modellek kényelmesebbek. Az állványon is vannak táblák. Ezek a készletek alapvetően egyetlen stilisztikus kivitelben készülnek.

A készlet 2,3, 4 és több elemet tartalmazhat.

A modelltől függően a műanyag lapok:

 • speciális gumi gombokkal felszereltek, hogy megakadályozzák a csúszást a termékek vágásakor;
 • fel kell szerelni az apróra vágott zöldségeket, gyümölcsöket, húst és egyéb termékeket tartalmazó tartályt;
 • „barázdák” a felesleges folyadék gyűjtésére;
 • antibakteriális védő "héj";
 • hővédelemmel felszereltek (ezek az egyetlen modell, amely forró állványként használható).

A hazai és külföldi műanyag vágódeszkák hatalmas választéka miatt néha nehéz a helyes választás és a kiváló minőségű és könnyen használható modell megvásárlása. Adjuk meg azokat az alapvető paramétereket, amelyeket érdemes figyelni a kiválasztáskor.

Kiválasztási kritériumok

A konyhai vágódeszka nem a legfontosabb „eszköz” a modern háziasszony arzenáljában. Ennek ellenére problémamentes lesz az étel elkészítése anélkül, hogy a fejhallgató munkaterületén megrongálná a pultot. Az elem kiválasztásakor fontos, hogy a terméket tartsa a kezében. Nem lehet túl nehéz és nehézkes, ellenkező esetben kényelmetlen lenne egy ilyen elemet használni.

A legtöbb "futó" méretű lap:

 • 20 * 30 cm;
 • 30 * 40 cm;
 • 30 * 50 cm.

A nagy tárgyak, valamint a kis tárgyak használata ezért nem mindig kényelmes Érdemes kiválasztani az optimális méretet.

A tábla alakját a személyes preferenciáktól függően választják, de a tapasztalt szakácsok úgy vélik, hogy a legkényelmesebb tárgyak téglalap alakúak. A termék színei és megjelenése a vágyak szerint is megválasztott. Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg arról, hogy melyik fórumon melyik terméket szánják, megvásárolhatja a termékeket zöldségek, gyümölcsök vagy halak formájában a megfelelő termékek vágásához.

Ha a kényelem fontos, Előnyben kell részesíteni azokat a modelleket, amelyek fogantyúkkal, hornyokkal vagy speciális hornyokkal rendelkeznek a termék megfogására. Kényelmesebbek a modellek, amelyek lógó nyílással és „hornyokkal” vannak ellátva a folyadékok összegyűjtésére, amelyek a termékek vágásakor jönnek létre.

Vágódeszka kiválasztása, kerülnie kell az olcsó és vékony termékek megvásárlását. Általában az ilyen termék költségeinek csökkentése érdekében a gyártók a gyártásukhoz alacsony minőségű alapanyagokat használnak. Az eredmény egy nem megbízható tábla, amelyet hamarosan ki kell cserélni.

Az ellátás finomságai

Bármely konyhabútornak megfelelően gondoskodnia kell. Az ilyen intézkedések meghosszabbítják élettartamát, és segítenek megakadályozni a káros mikroorganizmusok szaporodását az objektum felületén. A műanyag lapokat mosogatógépben vagy kézzel, szivaccsal és mosószappannal vagy speciális mosószerrel lehet mosni. Mosás után a terméket szárazra kell törölni.

A tábla tisztításához használhat tároló tisztítószert vagy szódát. Az ecet (lényegében 9%), a citromos ék vagy a nátrium-hidrogén-karbonát segít abban, hogy gyorsan eltávolítsa a szagot. Szinte minden élelmiszerboltban értékesítik, és az alacsony ár ellenére nagyon hatékonyak. A termék tisztításához vagy a szagok megszüntetéséhez, meg kell áztatni a táblát vízben ecettel 1: 1 arányban, dörzsölni citrommal vagy főtt pasztával és vízzel.

Megfelelő gondossággal a konyhabútor hosszú ideig nemcsak külső kifogástalan, hanem higiéniai szempontból is megmarad.

A műanyag lapok előnyeiről lásd a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok