Konyhai kiegészítők

Melyik oldalon tegye a sütőfóliát egy sütőlapra?

Melyik oldalon tegye a sütőfóliát egy sütőlapra?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi a különbség a két oldal felszínei között?
 2. Hogyan lehet a fóliát elhelyezni?
 3. Lehetséges problémák
 4. Hasznos ajánlások
 5. Egyszerű receptek fóliával

Fólia - nélkülözhetetlen asszisztens a konyhában. Leggyakrabban azt pörkölésre használják, bár fagyasztásra és élelmiszer tárolására is használható. Tökéletesen tolerálja mind a magas, mind az alacsony hőmérsékletet. Az élelmiszerfólia nem tartalmazza a fűtés során kibocsátott káros anyagokat, nagyon könnyű használni.

De van néhány árnyalat, amely segít a háziasszonynak, hogy hatékonyabban alkalmazza ezt a csodálatos anyagot. Ez vonatkozik arra is, hogy hogyan kell megfelelően főzni egy főtt edényt, hogyan készítsünk sütőlapot, melyik oldala matt vagy fényes, legyen szó lyukról.

Mi a különbség a két oldal felszínei között?

A fóliának két különböző felülete van - matt és fényes, így a kérdések teljesen természetesek, miért történt ez, és melyik oldalt használják. Az első kérdésre a fólia gyártási technológiájára ad választ. Ehhez különböző fémeket használnak: acél, ón, ezüst, arany. De a főzéshez ilyen fólia nem használható.

Az élelmiszerfólia alumíniumból készült. Élelmiszerrel érintkezve biztonságos, nem magas hőmérsékleten olvad, könnyen felmelegszik, hosszú ideig megőrzi a hőt, és nem okoz allergiát.

Ezért nagyon fontos figyelni a címkézésre, és csak főzéshez csak élelmiszerfóliát kell használni.

A fémgyártás nagy tengelyeken át hengerelve fokozatosan csökkenti a köztük lévő szakadékot. Az eredmény vékony lemezek, amelyek tekercsbe kerülnek. Amikor a gépen gördül, egyszerre két lap indul, és az egymással szomszédos oldalak durvaak. A görgővel érintkező külső oldalak fényessé válnak.

Mindkét oldal tulajdonságai szinte azonosak, de vannak különbségek. Ha ismeri a különbséget és helyesen használja, használhatja mindkét oldal előnyeit.

Hogyan lehet a fóliát elhelyezni?

A fényes és matt felületek tulajdonságai viszonyulnak a hőmérséklethez. A matt felület gyorsabban felmelegszik, mivel jobban vonzza a hőt, és a fényes egy hosszabb ideig tart.

Ha a fóliát fényes felületű sütőtálcára helyezi, akkor a főzési folyamat kissé felgyorsulhat. Ezen kívül a fényes oldalon az élelmiszer nem ég. És itt fedjük le az edényt jobb matt oldallal felfelé - elnyeli a hőt, ami szintén csökkenti a főzési időt. Ezen túlmenően ez a módszer lehetővé teszi, hogy jobban megőrizze az étel ízét.

Tapasztalt háziasszonyok tudják, hogy így nem csak a húst vagy a halat tudják főzni, hanem a sütés minőségének javítása érdekében is használhatják az anyag tulajdonságait. Ha a tésztát a fólia fényes felületére helyezi, a termékek nem lesznek égve alulról, nem fognak tapadni, gyorsabban emelkednek és jobban sütik.

Ha a sütés elsötétül vagy száraz lesz felülről, és még nem volt ideje belsejében sütni, akkor a fóliát a fényes oldal tetejére lehet lefektetni, majd néhány perccel a főzés befejezése előtt eltávolítani. Ugyanígy a fóliát a sütőedénybe helyezheti, vagy penészgombákat készíthet.

Az ételeket egyszerűen fóliába csomagolhatjuk, belőle egyfajta "zsákot" készíthetünk, majd huzalra vagy sütőlapra helyezzük, és sütjük a sütőben.Ez lehetővé teszi, hogy lédús és ízletes ételeket készítsen, mint a főzés vagy sütés közben. Továbbá megőrzik a termékek tápértékét, és a kalóriatartalom nem nő, mert nem szükséges az olaj használata.

Ez a módszer racionális, különálló részként, már fóliába csomagolva, célszerű rövid utazás, munka vagy piknik. Ugyanakkor nincs alapvető különbség arra nézve, hogy melyik oldalon fóliázza be a fóliát, de jobb, ha ugyanazt az elvet használjuk. a fényes oldalnak belül kell lennie, mivel antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami hozzájárul az előállított termékek jobb megőrzéséhez.

Lehetséges problémák

Az alumínium élelmiszerfóliát a konyhában való felhasználás szempontjából biztonságos anyagként ismerik el, azonban a tudósok véleménye ebben a kérdésben eltérő. Élelmiszer fagyasztása és tárolása során a fólia teljesen biztonságos, de néhány szakértő úgy véli, hogy a sütés gyakori használata káros a szervezet számára.

Az a tény, hogy az alumínium sok toxint tartalmaz, amelyeket melegítés közben aktívan szabadít fel, és súlyos betegségeket okoz, mint például az Alzheimer-kór, a légzőszervi betegségek és a csontbetegségek.

Sütéskor, amikor az anyagot magas hőmérsékletre melegítik, elkezd lebomlani, és a szem számára láthatatlan mikrorészecskék ételben maradhatnak, és belehelyezhetnek az emberi testbe. Ez az eljárás hozzájárul a savhoz, amely bizonyos ízesítők vagy például citrom használatakor keletkezik.

De ez a veszély minimalizálható az egyszerű szabályok követésével.

 • A termékeket ne szorosan zárja be és ne csomagolja be, míg az edény lédúsabb és ízletesebb lesz.
 • A termékeket úgy helyezze el, hogy azok főleg a fényes és nem az anyag matt oldalával érintkezzenek. Ez különösen igaz a citromot, az ecettel és a nagy mennyiségű fűszeres ételekkel.
 • Ne használja ezt a főzési módszert napi rutinként. Az étkezések valóban nagyon ízletesek, de nem veszítik el az arányérzetet.

Hasznos ajánlások

A fólia tulajdonságai miatt a sütéshez való megfelelő használat minden ételnek különleges aromát és lédússágot biztosít. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a termékeket a kemencében elég lassan és saját levében áztatják. Mivel ugyanakkor szinte hermetikusan lezárnak, és a fólia nem kerül szagba, a fő termék és a felhasznált fűszerek aromája belsejében marad.

A fólia használata nem nehéz, elég bizonyos árnyalatok ismerete.

 • Az anyag kiválasztásánál érdemes előnyben részesíteni a hazai termékeket, mivel a biztonsági követelmények a különböző országokban eltérőek. A rossz minőségű termékek használata hátrányosan befolyásolhatja az egészségi állapotot.
 • A fóliának elég erősnek, sűrűnek, de vékonynak kell lennie, mivel fontos, hogy a lé ne folyjon ki. Ha az anyag túl vékony, akkor több réteget kell készíteni.
 • Fontos a fólia megfelelő becsomagolása. Ha a tányéron sütni kívánja az edényt, akkor a lapokat át kell helyezni, hogy az alsó réteg szélei körülbelül 2 centiméteren túlnyúljanak a sütőlap szélein. A felső réteggel ugyanezt kell tennie. Ezután óvatosan igazítsa az éleket és kétszer csavarja meg.
 • A nagy darab hús vagy egész hal megfelelő becsomagolásához 2 meglehetősen hosszú lapot kell vágni, keresztbe kell szétszórni, a terméket középre kell helyezni, és szorosan először egy lapba, majd egy másikba csomagolni.
 • Csomagoláskor nincsenek lyukak és lyukak, különben a lé kifolyik és ég, és maga az edény száraz lehet, és a várható hatás nem érhető el. Jobb, ha 2 réteget készítünk, de nem túl szorosan összenyomjuk a csomagolást.
 • Annak érdekében, hogy a fólia ne égjen, és semmi ragaszkodjon hozzá, akkor a belső felületet növényi olajjal kenheti.
 • Nem minden étel lehet sült fóliában.Ez ellenjavallt gabonafélék és gabonafélék, zöld és lágy zöldségek, gyümölcsök esetében. Ez a módszer nem alkalmas marhahúsra - csak egy főtt húsdarabot kaphat. De a borjúhús és különösen a sertéshús tökéletesen sült. A vadhús jobban főzhet speciális receptek szerint.
 • A pörkölésre szánt húst jobb, ha egy nagy darabot, legalább egy kilogrammot veszünk, csak ebben az esetben lesz lédús és lágy. Kevesebb súlyú, száraz lehet.
 • A halat sült lehet. Célszerű kivágni az uszonyokat és a farkukat - a fóliát elszakíthatják. Ha az egész halat ki akarja sütni, több rétegben kell becsomagolni, de nem túl szorosan.
 • A csirke sütésekor célszerű először a lábak és a szárnyak végét fóliával csavarni úgy, hogy azok ne szenesedjenek le, és az egész csirke teljesen becsomagolódjon.
 • A sütéshez használt zöldségeket (burgonya, paprika) külön-külön csomagoljuk. A növényi pörkölt hőálló edényekben főzzük, amelyeket fólia „fedél” fed le.
 • A sütőt először fél órán át jól fel kell melegíteni. A zöldségek esetében a húst és a halat legalább 100 fokosnak kell lenniük - legalább 200-ra. A főzés során jobb, ha nem nyitja meg újra a sütőt, mert gyorsan lehűl.
 • Ahhoz, hogy az étel finom ropogós legyen, két módszert alkalmaznak. Lehetőség van lyukak készítésére a csomag felső részén. Ezt nagyon óvatosan kell megtenni, hogy megakadályozzák a lé kifolyását. 10-15 perccel a készítmény vége előtt lehetőség van a fólia levágására a felsőrészről, a széleket az oldalakra szétszórva, majd ismét a sütőbe dobni.

Egyszerű receptek fóliával

Ízletes ételeket lehet készíteni néhány egyszerű recept segítségével, amit még egy kezdeti háziasszony is megszerezhet.

sertéshús

Másfél kilogramm sertést kell mosni és jól törölni egy papírtörlővel. 4-5 gerezd fokhagymát két részre vágva, és a húst velük együtt töltik. Dörzsölje az elkészített darabot só és bors keverékével ízlés szerint. Óvatosan néhány percig finoman húzza be a fóliát és marinálja a hűtőben.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és húzzuk a húst. Főzési idő - legalább egy óra. Ezután távolítsa el a húst, vágja le a fólia felső rétegét és tegye a sütőbe. 20 perc múlva szolgálhat az asztalon. A sót és a borsot helyettesítheti a mustár és a majonéz keverékével.

csirke

Ugyanígy főzhet és csirke is lehet. De a fokhagyma nem érvényes, és a főzési idő egy kicsit kevesebbet - körülbelül 45 percet főz, és 15-20 percet a madár barnára.

hal

Ugyanez a technológia tökéletes a halak számára, de citromlé és olívaolaj vagy napraforgóolaj keverékében kell pácolni.

Megjegyezzük, hogy ezekben a receptekben az előállítási módszer azonos, csak a marinád összetétele változik.

A háziasszony munkája is minimálisra csökken, mert a főzés napjának előestéjén a hús vagy hal marinálható, ami különösen fontos minden ünneplés előtt. Így a felsorolt ​​egyszerű finomságok figyelembevételével sok finom és hihetetlenül illatos ételeket készíthet.

A következő videóban megtanulsz egy kis trükköt arról, hogy hogyan lehet könnyedén lefedni a sütőlapot fóliával, és nem szakítani.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok